Zweden

De afgelopen tien jaar roert Zweden zich nadrukkelijk in het internationale voetbal. De Scandinaviërs transformeerden van een hardwerkende ploeg naar een technisch sterrenelftal. Namen zoals Zlatan Ibrahimovic, Fredrik Ljungberg en Kim Källström liegen er niet om. Aan bondscoach Lars Lagerbäck de taak om de sportieve ontwikkeling te bekronen met een EK-overwinning.

De Noord-Europese voetbalnatie wist tot op heden nog nooit een internationaal succes te boeken. Zowel bij het EK als bij het WK kwam Zweden nooit verder dan de halve finale. In 1938 bij het WK, in 1992 bij het EK. Het afgelopen EK in Zweden waren de Noormannen ingedeeld bij onder andere Denemarken en Italië. Met fris voetbal, wat gepaard ging met een flinke dosis bravoure, schopte zij het tot de kwartfinale. Hier trof Zweden het Nederlands elftal dat na een strafschoppenserie verder mocht bekeren.

Bondscoach Lars Lagerbäck moet dit jaar zijn team tot een winnaarselftal omsmeden. De vraag is echter in welke formatie. De enige zekerheid is Andreas Isaksson, de doelverdediger van Manchester City is in zijn geboorteland vaste keeper. In de achterste linie concurreren bekende namen als Erik Edman (Stade Rennes), Petter Hansson (Stade Rennes) en Olof Mellberg (Aston Villa) met elkaar. Het grootste luxeprobleem heeft Lagerbäck op het middenveld. Namen zoals Kim Källström, Tobias Linderoth, Christian Wilhelmsson en  Fredrik Ljungberg hebben zich stuk voor stuk bewezen op de Europese velden. In de voorste linie pronken namen zoals Zlatan Ibrahimovic, Markus Rosenberg en Johan Elmander.

Het lijkt geen kansloze missie voor voormalig Zweeds voetballer Lars Lagerbäck om met zijn team tot de laatste rondes van het EK door te dringen. Kwaliteit genoeg immers. Een mogelijk struikelblok is de afwezigheid van eenheid en een duidelijke visie. Het komt nogal eens voor dat vedettes Olof Mellberg en Fredrik Ljungberg in de clinch liggen met elkaar.