Zurich

Zürich is één van de acht steden waar tijdens het EK in Zwitserland en Oostenrijk zal worden gespeeld. Zürich is de grootste stad in Zwitserland en tevens hoofdstad van de kanton, een soort provincie, Zürich. De stad telt, met een oppervlakte van ruim 92 km2, zo’n 375 duizend inwoners.

De stad is het economische centrum van Zwisterland, omdat alle belangrijke banken een vestiging hebben. Daarnaast is de Zwitserse beurs er gevestigd, en is Zürich tevens de handelsplaats voor ‘goud’ in de wereld. Zürich staat ook bekend als plaats voor vrijdenkers.

Lenin verbleef in Zürich in de tijd vóór de revolutie in Rusland, en het dadaïsme, een culturele beweging die begon tijdens de Eerste Wereldoorlog, is er ontstaan. Zowel de Ierse Schrijver James Joyce als de Duitse Nobelprijswinnaar Thomas Mann liggen in Zürich begraven. Op cultureel gebied zijn er vele musea. Met name het Kunsthaus heeft een breed erkende collectie.

Op het EK zullen in stadion Letzigrund, dat plaats biedt aan dertigduizend toeschouwers, drie groepswedstrijden worden gespeeld. Op 9 juni trappen Roemenië en Frankrijk in Letzigrund af voor de eerste wedstrijd in Groep C, terwijl Roemenië vier dagen later in hetzelfde stadion aantreedt tegen Italië. Op 17 juni zullen de finalisten van het vorige WK, Frankrijk en Italië, in Zürich de laatste wedstrijd in de groepsfase afwerken.