Spanje

Luis Aragones is ondanks kritiek onder de Spaanse media nog steeds leidsman bij de Spanjaarden. Hij faalde om La Selección, zoals de bijnaam van het Spaanse elftal luidt, hoge ogen te laten gooien tijdens het EK van 2006 en het WK van 2006 maar mocht toch aanblijven. Wanneer de Zuid-Europeanen dit jaar geen succes boeken zullen zijn dagen geteld zijn, genoeg trainers die Fernando Torres, Iker Casilas of groeibriljant Bojan Krkić onder de hoede willen hebben.

Komende tegenstanders Griekenland en Rusland zijn geen vreemde eenden in de bijt voor Spanje. Tijdens het EK van 2004 trof Spanje ze in de groepsronde. De Spanjaarden wonnen van Rusland maar de Grieken konden ze niet bedwingen (1-1). Het verlies tegen aartsrivaal Portugal betekende een directe uitschakeling in het hoofdtoernooi.

spanje ek 2008

Aan opvallende spelers bij Spanje geen gebrek. Fernando Torres, David Villa, Iker Casilas en Xavi zijn nog maar een kleine greep in de Spaanse selectie. El Sabio de la Hortaleza Hortaleza, alias Aragones, moet in elke linie moeilijke beslissingen maken om zo aan een succesvol elftal te werken.

Er is een duidelijke parallel met Zweden en vooral Engeland. Alle drie de landen beschikken over een kwalitatief sterke selectie maar weten de hoge verwachtingen niet waar te maken. En dit schaad de verdeelde Spanjaarden. Een bekersucces zal de nationale verdeeldheid niet oplossen, maar in ieder geval een duwtje in de goede richting geven. Of de sociale cohesie binnen Spanje een impuls zal krijgen valt echter te betwijfelen.

Selectie

Doel: Iker Casillas (Real Madrid), Jose ”Pepe” Reina (Liverpool) en Andres Palop (FC Sevilla)

Verdediging: Sergio Ramos (Real Madrid), Carles Puyol (FC Barcelona), Juanito (Real Betis), alvaro Arbeloa (Liverpool), Fernando Navarro (Real Mallorca), Raul Albiol (Valencia), Carlos Marchena (Valencia) en Joan Capdevila (Villarreal)

Middenveld: Cesc Fabregas (Arsenal), Andres Iniesta (FC Barcelona), Xavi Hernandez (FC Barcelona), David Silva (Valencia), Santiago Cazorla (Villarreal), Ruben de La Red (Getafe), Xabi Alonso (Liverpool) en Marcos Senna (Villarreal)

Aanvallers: David Villa (Valencia), Sergio Garcia (Real Zaragoza), Fernando Torres (Liverpool) en Daniel Guiza (Real Mallorca)

Statistieken van Spanje

 

Bevolking 45.116.894
Oppervlakte 505.992 km2
Taal Spaans
Hoofdstad Madrid
Munt Euro
Volkslied Marcha Real