Salzburg

Salzburg is een stad in Oostenrijk, die vlak bij de grens met Duitsland ligt. De stad telt bijna honderdvijftigduizend inwoners, en is daarmee de vierde van het land. Bij het grote publiek is Salzburg vooral bekend dankzij Wolfgang Amadeus Mozart, die er in 1756 geboren werd.

Muziek is nog steeds van groot belang voor de stad: elk jaar worden tijdens de zomermaanden (juli-aug.) de Salzburger Festspiele gehouden, een muziek- en theaterfestival waarin het werk van Mozart centraal staat. Dit festival trekt grote aantallen toeristen naar Salzburg, en vormt daardoor een belangrijke bron van inkomsten voor de stad.

Voor wie, behalve het voetbal, ook nog andere dingen wil gaan bekijken in Salzburg, is voldoende te zien. Bijvoorbeeld de Festung Hohensalzburg, de middeleeuwse burcht die op een heuvel 120 m boven de stad is gebouwd. Tevens is de benedictijnerabdij St. Peter (Stift Sankt Peter) zeker niet onbekend. De abdij geldt als oudste klooster van Oostenrijk en herbergt tevens de oudste bibliotheek van het land.

Daarnaast kent de stad een kathedraal, de dom van Salzburg. Deze brandde in 1598 echter af. Ter vervanging werd er de huidige barokke kerk (zie foto) uit 1611 gebouwd. In de Tweede Wereld oorlog werd de 71 hoge koepel getroffen door een vliegtuigbom. De restauratie duurde tot 1959 en werd de kerk heropend.

Salzburg is één van de acht speelsteden waar op het EK in 2008 gevoetbald wordt. In de stad zullen tijdens het EK alle pleinen dienen als fanzones. Het stadion in Salzburg, Stadion Salzburg (zie foto), biedt plaats aan ruim 30.000 toeschouwers. Het EK-stadion werd gebouwd in het jaar 2003. Tijdens het Europees Kampioenschap van 2008 zal het stadion alleen gebruikt worden voor wedstrijden in de groepsfase. Op 10, 14 en 18 juni zullen de duels afgewerkt worden.