Rusland

Vele ogen zullen het komende EK gericht zijn op Rusland. Binnen de selectie van het voormalig Sovjetland zijn geen vedettes te bespeuren zoals die van groepsgenoten Spanje en Zweden, maar wel een bijzondere coach. Guus Hiddink. De Nederlandse oefenmeester wist het onmogelijke te bereiken als bondscoach van Zuid-Korea, het halen van de halve finale van het WK van 2002. Voorheen wisten de Aziaten nog nooit te scoren op zulke podia als een WK.

Wanneer Tsaar Guus ook met Rusland ‘hetzelfde kunstje kan flikken’ zal hij eenzelfde heldenstatus krijgen als in Zuid-Korea. Oliegigant Roman Abramovitsj haalde de gevierde Varssevelder binnen en zou uit eigen zak diens salaris betalen. Critici blijken sceptisch over de Russen, Guus Hiddink heeft echter vaak genoeg het tegendeel bewezen om ze op de achtergrond te houden.

Vanaf 1992 vertegenwoordigen Russen hun natie onder de naam Rusland. Van 1930 tot 1990 bestond er alleen een Sovjetelftal met spelers uit alle landen die onder de hoede stonden van de Sovjetunie. Na het uiteenvallen van deze Sovjetunie vormde zij het GOS elftal, een los verband van ex-Sovjetstaten dat ontstond bij de val van de unie in december 1991. In 1994 onstond het nationale elftal zoals wij dat nu kennen. Het Sovjetelftal, wat voor een groot deel uit Russen bestond, was veel succesvoller dan het Russische elftal. Zo wonnen de ‘Rooien’ in 1960 het Wereldkampioenschap in Frankrijk, veel tegenstand was er niet want er deden maar drie andere landen mee.

Hiddink’s voorlopige selectie bevat louter voetballers die in de eigen competitie uitkomen. Aleksandr Kerzjakov is daar een uitzondering op, de voormalig topscoorder van de Russische competitie komt uit voor Sevilla. Waar Kerzjakov bij Zenit Sint-Petersburg naar hartelust wist te scoren weet hij in het zonnige Spanje nog niet vaak het net te vinden.

Hoe Hiddink met zijn Rusland zal gaan presteren durft niemand uit te spreken. De voormalig coach van PSV staat in ieder geval voor een heel lastige klus met landen zoals Zweden en Spanje in de poule.