Polen

Polen gaat beginnen aan de eerste EK-deelname uit de landhistorie. Onder leiding van de Nederlandse coach Leo Beenhakker ging het buurland van Duitsland aan de haal met een kwalificatie voor het Europese strijdtoneel. Het land bestaat al sinds het jaar 966. Ruim 38 miljoen inwoners leven op de ruim 312.000 vierkante kilometer die Polen groot is.

Het Poolse voetbalteam kent opvallend veel Nederlandse invloeden. Waar eerder al Leo Beenhakker genoemd werd als de leidsman in het semi-Oostblokland, vinden we diverse andere invloeden. Zo staat doelman Jerzy Dudek genoteerd op de doelmannenlijst. Dudek stond jaren geleden al bij Feyenoord onder de lat, met het nodige succes.

Daarnaast zien we nog een andere oud-Feyenoorder zeer verdienstelijk spelen bij de Polen. Ebi Smolarek heeft zeer succesvolle kwalificaties achter de rug met Polen. Hij werd uiteindelijk topscorer van het Poolse team, over de wedstrijden in de kwalificaties gezien. Ook oud-Heerenveenspeler Arek Radomski maakt deel uit van de selectie. Daarnaast is Matusiak een naam die fanatieke voetbalvolgers bekend in de oren zal klinken.

Polen zal het op het EK op moeten nemen tegen gastland Oostenrijk, dat eveneens debuteert op een Europees eindtoernooi. Daarnaast moeten Duitsland en Kroatië verslagen worden, om kwalificatie voor de volgende ronde af te dwingen.

Statistieken van Polen

 

Bevolking 38.518.241
Oppervlakte 312.685 km2
Taal Pools
Hoofdstad Warschau
Munt Zloty
Volkslied Mazurek D?browskiego