Nederland

Ons eigen Nederland zal natuurlijk ook actief zijn op het EK in Zwitserland en Oostenrijk. Opvallend is dat ons ‘kikkerlandje’, een oppervlakte van 41.528 km2, toch meedoet met de Europese- en wereldtop. Zo hebben we natuurlijk Wesley Sneijder, Ruud van Nistelrooy en Arjen Robben bij Real Madrid, terwijl Clarence Seedorf zijn brood verdient bij AC Milan.

Op het vorige EK, in Portugal, kwam Nederland tot de halve finale. Onder leiding van bondscoach Dick Advocaat had Oranje zich via de play-offs weten te kwalificeren. Omdat we toen werden ingedeeld bij Tsjechië, Duitsland en Letland, zouden we het lastig gaan krijgen om door te gaan naar de kwartfinales.

Nederland scoort tegen Tsjechië, maar zou met 2-3 verliezen

Nederland had de hulp van Tsjechië nodig om door te kunnen. De Tsjechen moesten met een B-elftal van het sterke Duitsland winnen, terwijl Nederland drie punten moest pakken bij Letland. Tegen alle verwachtingen in wonnen de reserves van de Tsjechen, en streken zo een zakcentje op van de KNVB. Omdat ook Oranje won, mochten we naar de kwartfinale.

In die kwartfinale stuitte Nederland op Zweden. In een enerverend duel, dat in 0-0 eindigde, kwam het op strafschoppen aan. Nederland won, omdat Mellberg van elf meter niet wist te scoren, de shoutout met 4-5. In de halve finales eindigde het toernooi voor Nederland. Tegen Portugal verloor het zwakkere Oranje met 2-1, waarna Advocaat zijn biezen zou pakken en opstapte.

Terug naar het komende EK: Oranje, met bondscoach Marco van Basten, wordt gekenmerkt door de goede aanvallers, maar heeft een veel mindere verdediging. Onze doelman, Edwin van der Sar is natuurlijk van wereldklasse, maar de spelers die hij vlak voor zich ziet laten het nog wel eens afweten. Toch hopen wij, samen met Van Basten, dat we met dit elftal de titel kunnen pakken.

Van Basten is bezig aan zijn laatste klus met Nederland, omdat hij na het EK stopt als als bondscoach. Toch zal het ook dit EK een zeer zware opgave zijn om Oranje door de groepsfase te loodsen, omdat we zijn ingedeeld bij Italië, Frankrijk en Roemenië.

Begin maart werd Bert van Marwijk aangewezen als de opvolger van de huidige bondscoach Marco van Basten die na deze zomer stopt bij Oranje en verder gaat als coach bij Ajax. Van Marwijk die nu de huidige coach is van Feyenoord heeft een contract getekend met de KNVB tot en met het WK 2010 in Afrika.

Selectie

Doel: Edwin van der Sar (Manchester United), Maarten Stekelenburg (Ajax), Henk Timmer (Feyenoord).

Verdediging: Wilfred Bouma (Aston Villa), Tim de Cler (Feyenoord), John Heitinga (Ajax), Joris Mathijsen (Hamburger SV), Mario Melchiot (Wigan Athletic), Andre Ooijer (Blackburn Rovers).

Middenveld: Ibrahim Afellay (PSV), Giovanni van Bronckhorst (Feyenoord), Orlando Engelaar (FC Twente), Nigel de Jong (Hamburger SV), Wesley Sneijder (Real Madrid), Rafael van der Vaart (Hamburger SV), Demy de Zeeuw (AZ).

Aanval: Ryan Babel (Liverpool), Klaas-Jan Huntelaar (Ajax), Dirk Kuyt (Liverpool), Ruud van Nistelrooy (Real Madrid), Robin van Persie (Arsenal), Arjen Robben (Real Madrid), Jan Vennegoor of Hesselink (Celtic).

Statistieken van Nederland

Bevolking 16.372.715

Oppervlakte 41.528 km2
Taal Nederlands
Hoofdstad Amsterdam
Munt Euro
Volkslied Wilhelmus