Nederland uitgeschakeld door Rusland in verlenging

Het Nederlands elftal is uitgeschakeld op het EK. De Russen van Guus Hiddink waren na verlenging met 3-1 te sterk voor de ploeg van Marco van Basten. Oranje had er op het nippertje, door een doelpunt van Ruud van Nistelrooy, nog een verlenging uitgesleept, maar daarin deelden invaller Dmitri Torbinski en Andrei Arshavin de doodsteek uit. Edwin van der Sar had Nederland lang in de race gehouden met enkele fraaie reddingen, maar sluit zijn interlandcarrière af zonder prijs met het Nederlands elftal.

Op de overwinning van de Russen was weinig aan te merken, want de tactiek van Hiddink werkte perfect. De aanvallers van Rusland waren een continue plaag voor de Nederlandse defensie. In de verlenging waren de Russen heer en meester op het veld. De Nederlanders liepen vermoeid over het veld en gokten op strafschoppen. Na een schot op de lat van Roman Pavlyuchenko en een niet gegeven strafschop voor Yuri Zhirkov was het raak via Torbinski. Na een fraaie actie van Arshavin liep de middenvelder de bal achter Van der Sar. Kort daarna zorgde sterspeler Arshavin voor de beslissing.

Nederland is net als andere poulewinnaars Portugal en Kroatië uit het toernooi. Opvallend is dat zowel Nederland als Portugal en Kroatië na twee duels zeker waren van de groepswinst en in het derde duel de tweede keus een kans gaf. Het ritme leek daardoor bij alle drie de ploegen uit het team. Spanje krijgt zondag tegen Italië de kans om die redenering te loochenstraffen.

Van Basten kon tegen de Russen niet beschikken over Arjen Robben. De aanvaller bleek opnieuw te veel last te hebben van zijn liesblessure en werd in de jacht op de Russen nodig gemist. Waar Oranje in de poule nog fantastische resultaten boekten tegen Italië, Frankrijk en Roemenië, lukte het tegen Rusland niet om aanvallend en dominant voetbal te spelen. De Russen maakten het verschil en Nederland had veel moeite met de opkomende backs Yuri Zhirkov en Aleksandr Anyukov.

Door fraaie reddingen van doelman Van der Sar bleef Oranje lang in de race. De ploeg werd zelf alleen gevaarlijk met dode spelmomenten. Vooral de vrije trappen van Rafael van der Vaart zorgde voor twijfel bij doelman Igor Akinfeev, maar gescoord werd er niet. Echte kansen waren er in de eerste helft dan ook niet te noteren. De Russen kregen wel mogelijkheden in de openingsfase, maar vonden Van der Sar op hun weg.

Kort na rust was het toch raak voor Rusland. Pavlyuchenko werkte een voorzet van de opkomende Zhirkov achter de kansloze Van der Sar. John Heitinga en Joris Mathijsen zagen er bij de openingstreffer niet goed uit en gaven te veel ruimte weg. Nederland ging over op een fysieke spelopvatting. Dat leidde onder meer tot gele kaarten voor Khalid Boulahrouz, Robin van Persie en Rafael van der Vaart, maar ook tot een veldoverwicht voor Nederland. Het duurde tot vier minuten voor tijd voordat het alles-of-niets offensief een doelpunt opleverde. Van Nistelrooy zorgde na een vrije trap van Sneijder voor een verlenging.

In de blessuretijd van de reguliere speeltijd leek Oranje nog een voordeel te krijgen na de rode kaart voor Denis Kolodin, maar scheidsrechter Lubos Michel trok de tweede gele kaart op advies van de assistent in. In de verlenging liep Nederland continu achteruit en gaven bovendien veel ruimte aan de Russen. Nederland kwam nog goed weg nadat Heitinga Zhirkov onderuit had getrokken, maar vijf minuten later was het duel door treffers van Torbinski en Arshavin alsnog beslist. De Russen weten zondag wie de tegenstander in de halve finale is. Dan strijden Spanje en Italië om de laatste plaats in de halve finale.