Kroatië

Nog geen zeventien jaar is Kroatië officieel een zelfstandige staat, desondanks is het land op voetbalgebied vrij vlot doorontwikkeld. Al in 1996 wist Kroatië deelname aan een EK af te dwingen. Het EK-debuut kreeg al in het jaar 2000, toen het Europees Kampioenschap in Nederland en België werd georganiseerd, een vervolghoofdstuk. Ook in 2004 waren de van oorsprong Slavische inwoners van het land er weer bij.

In de kwalificaties verraste Kroatië door als groepswinnaar boven Engeland te eindigen. Sterker nog, doordat Kroatië de plicht vervulde in de laatste wedstrijd, en Engeland versloeg, nam Rusland de plaats van Engeland in om naar het Europees Kampioenschap te gaan.

Met deze wetenswaardigheden kunnen we dus stellen dat van Kroatië zeker plaatsing voor de volgende ronde verwacht wordt. Bij de bookmakers staat het land als tweede genoteerd. Duitsland wordt als torenhoge favoriet gezien in groep B.

De overige twee landen waarmee Kroatië moet afrekenen zijn gastland Oostenrijk, en Polen. Beide landen zijn debutant op een Europees Kampioenschap. Zij worden dan ook als underdog genoteerd door de bookmakers.

Statistieken van Kroatie

Bevolking 4.493.312
Oppervlakte 56.538 km2
Taal Kroatisch
Hoofdstad Zagreb
Munt Kuna
Volkslied Lijpa naja domovino