Klagenfurt

Speciaal voor het EK is er in speelstad Klagenfurt een nieuw stadion in aanbouw. De gemeente Klagenfurt telt 90.100 inwoners en beschikt over een kleine internationale luchthaven en over een universiteit. De stad beslaat een oppervlakte van 120,11 km² en ligt 446 meter boven zeeniveau.

Vroeger lag het centrum rond de ‘de Alte Platz’. Door een hevige brand stadsbrand in 1514 werd de stad herbouwd en kwam er ook een nieuwe stadskern, de Neue Platz. De stad was jaren lang een speerpunt tussen de twee groote stromingen van het Christendom, de Hervormden en het Katholieke geloof.

De Lindwurmbrunnen is het symbool van de stad. Het beeld verteld de legende van de lintworm, een slangachtige halfdraak uit de Europese mythologie. Het mytische dier wordt door een inwoner van Klagenfurt bevochten. De fontein is gelegen op de Neue Platz waar onder andere het raadhuis zich bevindt.

Speciaal voor het aankomende EK laat Oostenrijk een nieuw aanlegen. Het stadion kan straks 32.000 toeschouwers verwelkomen. Na het hoofdtoernooi zal het aantal beschikte tickets weer met 20.000 dalen door een extra verbouwing. Dan zal FC Kärnten weer zijn thuiswedstrijden in het Wörthersee stadion afwerken.