Griekenland

Niemand had vooraf het EK van 2004 de bescheiden voetbalnatie Griekenland getipt voor de eindoverwinning. Tot verbazing van voetbalminnend Europa was To Piratiko de Europese grootmachten toch de baas. Na het missen van het WK 2006 werd de winst van twee jaar eerder weggewuifd als een eenmalige opvlieging. De Grieken zijn vier jaar na dato weer present op het EK en zijn er op gebrand om alle critici opnieuw de mond te snoeren.

Of hetzelfde kunstje als in 2004 geflikt kan worden is maar de vraag. In de met zonovergoten stadions van Portugal kregen de kompanen van bondscoach Otto Rehhagel het op de heupen en wisten zich te plaatsen voor de eindronde. Dit ging ten koste van onder meer Spanje, Rusland, Frankrijk, Tjechië. In de finale kon ook Portugal de werklustige Grieken niet bedwingen. Afgezien van het sportieve succes van 2004 hadden internationals van het nationaal Grieks voetbalelftal hun geboorteland nog niet op de kaart gezet. Een plaatsing voor het evenement was zelfs eerder uitzondering dan regel.

De huidige selectie van Griekenland kent niet veel namen die bij het grote publiek bekend zijn. Doelman Antonios Nikopolidis is wel een bekende verschijning. De sluitpost verdedigt al vanaf 1999 het doel van zijn land en doet dat naar behoren. Tijdens het vorige EK hield hij maar liefst zes keer zijn doel schoon en werd daardoor gekozen voor het All-Star team van het tournament. Andere bekende namen zijn Grieks voetballer van het jaar Kostas Katsouranis, Benfica-voetballer Georgios Karagounis en ex-Heerenveener Georgios Samaras.

Otto Rehhagel heeft de lastige taak om zijn ploeg langs de groepsronde te leiden. Met Spanje en Zweden in de poule zou een langer vervolg van het toernooi opzien baren. Het Rusland van Guus Hiddink kan een gevaarlijke outsider worden. Een op papier zeer lastige klus dus. Roep dit echter niet te hard. Want in de voetbalwereld kan alles, dat is wel gebleken.

Statistieken van Griekenland

 

Bevolking 10.706.29
Oppervlakte 131.957 km2
Taal Grieks
Hoofdstad Athene
Munt Euro
Volkslied Ymnos eis tin Elephterian