Europass de officiële wedstrijdbal van ’t EK 2008

Europass is de nieuwe officiële wedstrijdbal voor het EK 2008 in Zwitserland en Oostenrijk. De wedstrijdbal werd net als voorgaande keren door Adidas geproduceerd.

De naamgeving Europass

De naam Europass is wederom geinspireert op de bergen van de gastlanden net als de mascotte Trix en Flix. Europass verwijst namelijk naar de bergpassen die Oostenrijk en Zwitserland met elkaar verbinden. Ook is het een verwijzing naar de belangrijkste spelelementen van het voetbal: de ‘pass’.

Het ontwerp

Het ontwerp van de Adidas Europass is niet geheel onbekend.
De traditionele en moderne kenmerken kom ook in de Europass weer terug.
Het binnenste van de bal bestaat uit PUR-schuim dat zorgt voor het juiste gewicht, zodat de buitenste lagen dunner en elastischer kunnen zijn. Het schuim helpt ook bij de vormvastheid van de bal.
Verder bestaat de Europass uit pannelen en propellerstroken die het aantal naden verminderen ten opzichten van een klassieke wedstrijdbal met vijf -en zes hoeken die 32 facetten heeft en deze heeft maar 14 stroken nodig.

Door middel van zeefdruktechniek zijn er rood getinte elementen toegevoegd als eerbetoon aan de nationale vlaggen en kleuren van de gastlanden Zwitserland en Oostenrijk. De elementen drukken passie, vriendschap, training, actie, fans en het winnende doelpunt uit.