Duitsland door naar de finale

Duitsland heeft zich op het EK als eerste ploeg verzekerd van de finale. In Basel werd Turkije door de drievoudig Europees kampioen met 3-2 verslagen. De Turken poetsten een tien minuten voor tijd opgelopen 2-1 achterstand nog weg, maar het laatste woord was toch voor de Duitsers. In de laatste minuut schoot verdediger Philipp Lahm Duitsland naar de finale, die zondag in Wenen wordt gespeeld.

Turkije stond door een waslijst aan blessures en schorsingen zwaar gehavend aan de aftrap, maar toch was van een eenvoudige avond voor de Duitsers geen sprake. De ploeg van bondscoach Fatih Terim zocht vanaf het begin brutaal de aanval en bracht de slordig spelende Duitsers daarmee direct in verlegenheid.

Vooral Colin Kazim-Kazim bleek een ware plaag voor de Duitse verdedigers. De geboren Engelsman loste na acht minuten spelen al een waarschuwingsschot en trof enkele minuten later uit een voorzet van Ayhan Akman zelfs de lat. De derde keer kwamen de Duitsers niet meer met de schrik vrij. Kazim trof weliswaar opnieuw de lat, maar nu was Ugur Boral er als de kippen bij om de teruggekaatste bal onder de grabbelende Jens Lehmann te schuiven.

Turkije ging meteen op zoek naar een tweede treffer, maar gaf daardoor te veel ruimte weg. Daarvan profiteerde Lukas Podolski, die razendsnel optrok over de linkerflank en de bal op maat afleverde bij Bastian Schweinsteiger: 1-1. Enkele minuten later was het bijna opnieuw raak, maar nu zeilde een schot van Podolski rakelings over.

Aan het begin van de tweede helft kwamen de Turken opnieuw met de schrik vrij. Philipp Lahm werd op de rand van het strafschopgebied tegen de grond gewerkt door Sabri, maar de Zwitserse scheidsrechter Massimo Busacca wuifde het voorval weg. Het enerverende begin bleek niet maatgevend voor de rest van de tweede helft, die in een beduidend lager tempo werd afgewerkt dan de eerste.

Net toen het duel leek af te stevenen op een verlenging, luidde een blunder van Rüstü een spectaculaire slotfase in. De Turkse doelman, vervanger van de geschorste Volkan Demirel, verkeek zich totaal op een voorzet van Lahm, waardoor Miroslav Klose simpel raak kon koppen.

Het bleek echter niet de beslissing, want Turkije toonde net als in de voorgaande duels een enorme portie veerkracht. Sabri legde linksback Lahm in de luren, waarna Semih Sentürk de bal bij de eerste paal binnentikte. Vier minuten later maakte Lahm zijn fout echter al weer goed. Dankzij een één-tweetje met Schweinsteiger sneed hij door de Turkse defensie en voorkwam hij met zijn winnende treffer een verlenging.

Donderdagavond weet Duitsland wie de tegenstander wordt in de finale. Spanje en het Rusland van Guus Hiddink strijden dan in Wenen om een kans op de titel.