Bern

Een van de acht speelsteden van het EK van 2008 is Bern. Bärn, zoals de ‘Bernduitsers’ de bondsstad van Zwitserland noemen, huisvest zo’n 150.000 inwoners en is qua inwoneraantal de vierde grootste van het Alpenland. De stad trekt jaarlijks vele toeristen omdat de oude binnenstad is opgenomen in de Werelderfgoedlijst van de UNESCO.

Bern wordt vaak de hoofdstad van Zwitserland genoemd, dit is echter niet geheel waar. Bern is ‘slechts’ de bondsstad. Dat is in de grondwet van 1848 vastgesteld. De stad beslaat een oppervlakte van zo’n 51,60 km² en ligt ruim 500 meter boven zeeniveau.

De Zwitserse stad kent vele hoogwaardigheden, vooral op cultureel gebied. Daarnaast kent Bern een groot uitgaansleven, een absolute must voor de EK-ganger. Andere recreatiemogelijkheden zoals zomer- en wintersport zijn in de nabije omgeving van de bondsstad te vinden. Je kan op meerdere manieren naar Bern gaan, zo kun je per vliegtuig, per auto of met de trein.

Ook op sportief gebied timmert Bern aan de weg, zo zal het peloton wat deelneemt aan de wielerronde van Zwitserland de stad door kruizen. Het stadion dat Bern voor het EK beschikbaar stelt heet het Stade de Suisse Wankdorf  en herbergt 31.781 plaatsen. Op het kunstgrasveld van stadion de Suisse zal oranje zijn poulewedstrijden afwerken.